LFV uppgraderar trafikledningssystem i helgen

07 april 10:04

Kommande helg, 12-13 april, driftsätts en uppgradering av flygtrafikledningssystemet TopSky (eller Coopans) vid centralerna i Stockholm, Malmö, Göteborg och samtliga anslutna ATS-er. LFV räknar inte med några restriktioner i perioden efter driftsättningen.

- Vi har gjort de sista testerna och går mot en driftsättning som planerat i helgen, säger LFVs Magnus Hansson. En av tankarna med TopSky är att de fem ANSP-er som använder systemet (se faktaruta) ska använda sig av samma version för att underlätta samarbetet. Hittills har man legat lite i otakt, men i och med helgens uppgradering kommer alla sju kontrollcentralerna att använda samma version, den som kallas Build 2.4. Tidplanen för helgen är att man startar uppgraderingen kl 22.00 UTC för att vara klara när trafiken kommer igång igen på morgonen den 13 april.

Fakta TopSky och Coopans

Coopans är namnet på samarbetet mellan de fem ANSP-erna LFV, Naviair (Danmark), IAA (Irland), Austrocontrol (Österrike) och Croatia Control (Kroatien) samt teknikleverantören Thales.

  • TopSky är namnet på själva trafikledningssystemet.
  • Syftet med Coopans är att tillsammans utveckla nästa generation av flygtrafikledningssystem samt en teknisk plattform med möjlighet till nationella anpassningar.
  • LFV införde systemet vid centralen i Malmö i januari 2012 och i Stockholm ett år senare.