Dubaiseminarium om virtuella torn

31 augusti 17:08

Förra veckan höll LFV och Saab ett seminarium i Dubai för ett femtiotal inbjudna kring utvecklingen av och möjligheten med virtuella torn för flygplatskontroll.

Syftet med seminariet var att ge ANS-providers, regulators och flygbolag i Mellanöstern en bild av möjligheterna kring virtuella ATM-lösningar, inte minst för Dubai ANS som står i begrepp att sätta upp en virtuell lösning som ersättning när det nuvarande tornet ska renoveras.

Saab berättade om den tekniska utvecklingen och LFV, genom Mikael Henriksson, berättade om den resa LFV gjort för att få det operativa godkännandet för RTS i Örnsköldsvik. Svenska Transportstyrelsen var också på plats och delade med sig av sina erfarenheter av att vara den som till slut gav det operativa godkännandet. Därefter berättade Solle Svan (tidigare LFV och numera strategisk chef i Dubai ANS) om sin och DANS-vision om en virtuell lösning för att förbättra contingency på Dubai International Airport. Seminariet var välbesökt och frågorna många. Intresset för virtuella ATM-lösningar i den här delen av världen som redan var stort blev efter seminariet antagligen ännu större.