LFV utreder onsdagens radarstörning

05 november 15:11

Under onsdagen drabbades flygtrafiken i Sverige av störningar när flera av LFVs radaranläggningar inte kunde leverera korrekta radardata till våra flygledningscentraler.

När våra flygledare inte har korrekta radardata på sina skärmar följer man de rutiner som gäller för att hantera flygtrafiken på ett säkert sätt. I det ingår att reducera kapaciteten i flygsystemet. – Efter att vi hade identifierat problemet var vårt fokus att få igång radaranläggningarna så att flygtrafiken kunde fungera. Inom en timme levererade radaranläggningarna korrekta data och efter ytterligare 45 minuter hade vi full kapacitet i våra flygledningscentraler. När vi reducerar kapaciteten som i det här fallet uppstår det förseningar. Det är beklagligt att många flygresenärer blev försenade men vi sätter alltid säkerheten främst, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.

LFVs initiala analys visar en tydlig korrelation mellan tiden för solstormen och störningarna i radarsystemen. Ett antal radarstationer blev överbelastade och behövde startas om. – Vi kommer nu att utreda konsekvenserna av gårdagens händelse, fortsätter Olle Sundin.