Invigning av fjärrstyrda torn

14 juni 14:06

Tisdag den 21 april blir en historisk dag för LFV. Då kommer det första planet att landa på Örnsköldsvik Airport fjärrstyrt från Remote Tower Center i Sundsvall. Ett stort antal inbjudna gäster och media kommer att närvara när LFV skriver svensk industrihistoria.

Invigningen blir en milstolpe i utvecklingen av fjärrstyrda torn, en utveckling som har pågått i omkring tio år. Redan 2006 etablerades ett RTC i Malmö, 100 kilometer från testflygplatsen Ängelholm. Där pågick utvecklingen fram till 2012 då utvecklingen flyttades över till Sundsvall och Örnsköldsvik. Åren 2009, 2011 och 2013 demonstrerade LFV och Saab tillsammans tekniken för inbjudna gäster och den 31 oktober 2014 fick LFV det operativa godkännandet från Transportstyrelsen för att bedriva fjärrstyrd flygtrafikledning på Örnsköldsvik Airport. Och nu är vi alltså framme vid invigningen

– Långsiktigt kommer detta att öka tillgänglighet till flygplatser för våra kunder med bibehållen kvalité och flygsäkerhet. Resan börjar nu och framtiden ser spännande ut, säger Erik Bäckman, enhetschef för RTC.

För er som vill veta mer om fjärrstyrda torn finns nu en sida på lfv.se där du kan läsa mer om fjärrstyrda torn, se en film eller läsa historien från 2005 till idag då fjärrstyrda torn blivit en verklighet.