ADQ-seminarium i LFVs regi

21 juni 14:06

LFV bjöd idag in till ett seminarium med anledning av det nya regelverk kring ADQ som succesivt träder i kraft från och med 1 juli 2013 till 30 juni 2017. Inbjudna var flygplatschefer och teknisk personal och representanter från 15 flygplatser deltog.

ADQ står för Aeronautical Data Quality och handlar om krav på flygplatser som tillhandahåller information som sedan skall publiceras av LFVs Flygbriefingtjänst för att i sista hand nå ut till flygbolag, flygtrafikledning, piloter och andra användare av informationen. För att säkerställa att data är korrekt ställer man krav på personalens kompetens, kvalitetsledningssystem, systemkrav, informationsinnehåll och dataformat och inte minst spårbarhet.

-”Mycket arbete har redan satts igång på flera flygplatser men det är fortfarande många som känner sig osäkra på vilka konsekvenserna blir lokalt för den enskilda flygplatsen. Det innebär skärpta krav för flygplatsen på de som gör inmätningar, konstruerar procedurer för inflygning och så vidare. Det är många som berörs.” Kjell Selhag, produktledare LFV.

Förutom Kjell Selhag deltog även Roger Li och Markus Andersson från AIM som är den enhet som ansvarar för att ta emot informationen och publicera den så att flygbolag och andra som har behov av att använda den kommer åt den.