LFV presenterade fjärrstyrda torn i Kairo

05 april 12:04

LFV och Saab har deltagit i CANSO Middle East workshop i Kairo för att berätta om fjärrstyrda torn och den erfarenhet LFV har av ett års operativ drift i Sundsvall.

På konferensen, som är ett årligt återkommande evenemang för luftrumsanvändarna i regionen, deltog representanter för flygtrafiktjänstleverantörer från bland annat Egypten, Tunisien, Jordanien och Saudiarabien samt regionala representanter från flygbolagsorganisationen IATA, FN:s flygorganisation ICAO och en del flygbolag.

Mikael Henriksson från LFV och David Shomar från Saab berättade om den gemensamma resan med att ta fram konceptet för RTS (Remote Tower Services) och arbetet med att till slut få ett godkännande från Transportstyrelsen samt om erfarenheten av ett års operativ drift.
Intresset för Remote Towers i den här regionen är stort och många visste redan var "Ornskoldsvik" och Sundsvall fanns på världskartan och många har på håll och med stort intresse följt LFVs utveckling av RTS. Att nu på plats få höra berättelsen direkt från LFV och Saab såg ut att stärka många i deras uppfattning om vilka möjligheter som öppnas när man väl byter till denna digitala lösning.

Fotnot: CANSO - Civil Air Navigation Services Organisation - är en global samarbetsorganisation för flygtrafiktjänstleverantörer.