Unik drönarflygning demonstreras mellan Linköping och Norrköping

Publicerad: 19 september 2022 15:59Uppdaterad: 05 oktober 14:49

Välkommen till en unik drönarflygning mellan Linköping och Norrköping torsdagen den 6 oktober. Demonstrationsflygningen är en del i en stor Europasatsning för att visa samhällsnyttan med drönare.

Flygningen genomförs med en större drönare som ska transportera tio kilo last mellan Linköping och Norrköping på en flygning som beräknas ta cirka 25 minuter. Det är redan idag en intensiv trafik mellan städerna av människor, gods och data. En del av dessa transporter kan förmodligen genomföras effektivare och fossilfritt med hjälp av drönare. Demonstrationsflygningen kommer att tillämpa de tekniska lösningar, de tjänster och de regelverk för den obemannade luftfarten som tagits fram under de senaste åren och är en del av det europeiska operativa konceptet för drönartjänster. 

– Resan med projektet har lärt oss mycket. Det har påverkat hur vi arbetar framåt inom Urban Air Mobility men också gett oss ömsesidiga lärdomar. Dialogen med kommuner och regioner har varit en ögonöppnare och bidragit till att göra prioriteringar för att få UAM-tjänsterna på plats, säger Billy Josefsson, programansvarig, LFV.

Östergötland är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljö. Övriga städer är Paris och Bryssel samt städer i Tyskland, Italien och Spanien.

– För samhället finns mycket att vinna. Att bygga ut luftrummet är ett hållbart och billigt sätt att skapa mobilitet. Samhället kan därmed minska kostnader och miljöpåverkan genom att komplettera markinfrastruktur med infrastruktur i luften. Kommunerna kommer också att kunna erbjuda samhällsservice över längre avstånd säger Jesper Low, VD på A2M Advanced air mobility.

Miljö- och säkerhetsaspekter är prioriterade och en stor del av arbetet. Arbetet med att kartlägga risker och att göra kontinuerliga flygsäkerhetsbedömningar är kritiskt för dessa flygningar.

– Drönarområdet har utvecklats radikalt under det senaste decenniet. Från att primärt ha varit teknologi som använts för forskning och militära tillämpningar har drönare fått en bred spridning som används både för nytta och nöje. Linköpings universitet och LFV har bedrivit gemensam forskning under mer än tio år. Vi ser att denna demonstrationsflygning är nästa steg i utvecklingen och ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan näringsliv, forskning och den offentliga sektorn, säger Martin Rantzer, campusråd och prefekt vid Campus Norrköping vid Linköpings universitet.

 

Två dagar fyllda med inspiration och givande möten

Utöver drönarflygningen arrangeras seminarier och paneldiskussioner torsdag den 6 oktober och fredag den 7 oktober. Här presenteras den senaste forskningen inom Urban Air Mobility (UAM) vid sidan av de resultat som tagits fram under projektets gång. Naturligtvis kommer det också att ges möjlighet till dialoger och nätverkande.

 

Livesändning
Har du inte möjlighet att vara med på plats? Seminarierna kommer att livesändas och du kan följa oss via den här länken.
Du kommer också att kunna se en film från de två dagarna i efterhand.

 

        

Program                  

 

Fakta 

CORUS XUAM är ett tvåårigt, storskaligt projekt som ska demonstrera systemstöd som hanterar information i samband med drönartjänster, Urban Air Mobility (UAM). Projektet är en del av EUs ramprogram för forskning och innovation (SESAR), Joint Undertaking Horizon 2020-programmet.  Bakom den svenska satsningen står LFV, Linköpings Universitet och Independent Business Group (IBG). Drönaren kommer från Katla Aero.
Webbplats CORUS-XUAM