LFV bygger för flygtrafikledning på distans

29 oktober 15:10

Nu bygger LFV på flygplatserna för flygtrafikledning på distans. Fundament för torn och teknikbod är gjutna i Kiruna och i Umeå, Östersund och Malmö pågår arbetet med kameratornen i olika faser. När allt är ska LFV leverera flygtrafikledning på distans från RTC Stockholm åt kunden Swedavia.

Fundamentet gjutet i Kiruna
Nu är det full fart på Kiruna Airports flygplatsområde. Ett fundament för kameratorn och plintar för teknikboden har gjutits. När allt är klart så kommer kameratornets 14 kameror, mikrofoner och övrig utrustning att skicka bilder och annan information till flygledarna i RTC Stockholm precis på samma sätt som det görs redan idag för flygplatserna Örnsköldsvik Airport och Sundsvall-Timrå Airport.

Avtal med Swedavia i november 2017
Det var för i november 2017 som LFV och flygplatsägaren Swedavia skrev under ett avtal om att etablera flygtrafikledning på distans för de fyra Swedaviaflygplatserna Kiruna, Umeå, Östersund och Malmö. Ungefär samtidigt påbörjade LFV uppförandet av RTC Stockholm.
LFV var först i världen med flygtrafikledning på distans när Remote Tower Center i Sundsvall invigdes i april 2015 och Örnsköldsvik Airport började trafikledas därifrån. I december 2017 kopplades även Sundsvall-Timrå Airport in på RTC Sundsvall.