Lyckad demonstration av SPADS

30 november 10:11

Peder Blomqvist presenterade SPADS och arbetet med SWIM-tjänsten Medical Event Service på mötet Swedish Enterprise i Bryssel för cirka 120 personer.

– Demon var mycket uppskattad. Den handlar om utifall en passagerare till exempel får bröstsmärtor ombord på ett plan mot Arlanda och måste få en prioriterad landning och hur alla aktörer som är involverade då får den informationen. Vi demade vårt SPADS-system som hanterar detta helautomatiskt inklusive skyddar viss patientinformation så att bara läkarteamet på Arlanda får tillgång till denna känsliga information. Demon visar hur vi för ihop airside med landside digitalt på en flygplats. Och fördelning av roller och ansvar över information och data vilket ger oss möjlighet att, när vi vill, byta ut en eller flera roller mot en AI, säger Peder Blomqvist.

Sverige har varit mycket aktiv i SESAR (Single European Sky ATM Research) och baserat på erfarenheterna i utvecklingen av SWIM inledde LFV och SWEDAVIA 2016 SWIM Prototype Airport Digital Services (SPADS). SPADS-projektet är ett forsknings- och innovationsprojekt som finansieras av Trafikverket och får stöd av Transportstyrelsen.

Läs mer om SPADS och SWIM här