SDATS nu certifierad leverantör av flygtrafiktjänst

Publicerad: 20 maj 2019 09:31

Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS), ägt av Saab och LFV, har av Transportstyrelsen blivit certifierad leverantör av flygtrafiktjänst. Certifikatet innebär att SDATS kan driva digital flygtrafikledning inom EU.

- Att SDATS blivit en certifierad leverantör av digitala flygtrafiktjänster innebär att vi kan erbjuda fler flygplatser i Sverige och EU, att ta steget till nästa generations flygtrafikledning. Vi stöttar våra kunder med tekniska produktleveranser, operationell expertis och tjänsteleverans, säger Per Ahl, VD för SDATS.

Sedan 1 januari 2019 driver SDATS RTC Sundsvall, kontrollcentralen för flygtrafikledning på distans. Efter driftsättningen av Örnsköldsvik Airport följde i december 2017 Sundsvall Timrå Airport och under 2019 kommer både Linköping/Saab Airport och Scandinavian Mountains Airport i Sälen att flygtrafikledas på distans från Sundsvall. Under 2020-2021 kommer också flygplatserna i Östersund, Malmö, Kiruna och Umeå att få infrastruktur för flygtrafikledning på distans.

Digitala flygledartorn är ett genombrott inom flygtrafikledning som driftsattes i Sverige 2015 då Örnsköldsvik Airport blev första flygplats i världen med distansledd flygtrafikledning. Tekniken innebär att ett digitalt flygledartorn ersätter ett konventionellt flygledartorn med en kameramast för att återge vyn från tornet och överföra den till en bemannad digital flygledningscentral på en annan plats. Att installera ett digitalt flygledartorn är ofta mer ekonomiskt än att bygga ett nytt eller uppgradera ett konventionellt flygledartorn.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com