Lena mitt i händelsernas centrum

Publicerad: 08 mars 2023 13:49Uppdaterad: 08 mars 16:49

#InternationellaKvinnodagen. I flygledartornet på Stockholm Arlanda Airport jobbar Lena och är mitt i händelsernas centrum. Hon dirigerar flygplan som ska lyfta och landa och har full koll på skärmarna framför sig.

– En flygledare tar hand om trafiken på flygplatsen. Alltifrån starter, landningar, när de taxar in och ut, och när de pushar från gate. Vi ansvarar även för fordon som kör omkring på manöverområdet. Det finns olika positioner och beroende på vilken position du sitter på, ansvarar du för det området - trafik i luften eller trafik på marken.

Lena berättar att ingen dag är den andra lik som flygledare. Även om man hela tiden sitter på ett och samma ställe är det stor variation eftersom det är väder, vindar och trafik som styr. Som flygledare har man strikta bestämmelser att följa och flygledarens främsta verktyg är rösten när man förmedlar klareringar via radio.
– För att vara flygledare behöver du vara alert, kunna ha bra koncentration och ha huvudet på skaft. Man kommer inte trött till jobbet, för vi har ett stort ansvar.

Att Lena blev just flygledare var egentligen en slump. Hon hoppade på en flygledarutbildning eftersom hon tyckte att det lät intressant. Lena lyfter trevliga kollegor som en av de bästa sakerna med yrket, men också stoltheten över att vara en del av "fabriken Arlanda" och att få vara med och se till att allt fungerar. När Lena började som flygledare var det relativt bra fördelning mellan antalet kvinnor och män i branschen. Idag är det färre kvinnor som utbildar sig till flygledare.

– Det är ett roligt och varierande yrke som skulle passa kvinnor. Kanske är det uttagningen med många tester som kan få den sökande att tveka, man kanske tror att det är för svårt. Jag tycker att fler kvinnor ska vara modiga och söka till flygledarutbildningen, för det finns brist och vi behöver bli fler. Det är ett roligt och utmanande arbete och det är unikt att få jobba på en så här fantastisk arbetsplats, säger Lena.
Information om LFVs flygledarutbildning hittar du på bliflygledare.nu.
Foto: Swedavia.

  • ca 40 % av LFVs flygledare är kvinnor
  • 41 % av LFVs anställda är kvinnor
  • 42 % av LFVs chefer är kvinnor
  • 67 % av LFVs styrelse är kvinnor
  • 40 % av LFVs koncernledning är kvinnor