Högtryck i Visbytornet under sommaren

Publicerad: 20 juni 2024 11:36

När sommarsäsongen drar i gång, råder det högtryck i flygtornet, ATS Visby. Med Almedalsveckan och den intensiva turistsäsongen är det mycket som händer. Turister, Försvarsmaktens övningar, räddningsflyg, fallskärmshoppare och privatflygare skapar en spännande och varierad trafikbild.

– Alla ska samlas runt en liten ö, och även om vi har mycket luft att spela med runt Gotland ska allt trattas ner på något sätt. Som flygledare får man verkligen tänka till för att lösa uppgiften, vilket är skoj. Det håller oss unga och pigga, säger Daniel Vestling, operativ chef vid ATS Visby.

En av Daniels största utmaningar i sin roll är att säkerställa tillräcklig bemanning under de mest hektiska veckorna under året, som Almedalsveckan i juni och högsäsongen i juli och augusti.

Hur löser ni bemanning under sommaren när det är semestertider?

– Vi har tagit in flygledare från andra delar av landet som hjälper till. Det är ett enormt jobb med att planera de här tolv sommarveckorna för att få till det. Jag har dock förmånen att ha väldigt lojala medarbetare som ställer upp och vi brukar lösa det tillsammans.

Men utmaningarna slutar inte där. Sveriges inträde i NATO har kastat in en ny dimension i deras arbete, vilket kräver anpassning och flexibilitet.

Har du märkt av det i din verksamhet?

– Vi har haft några fler utländska besök än tidigare, men den stora förändringen väntar vi fortfarande på.

För att förbereda sig har flygledare från Operations enhet TWR/APP Försvarsmakten besökt en Natobas i Norge för att lära sig mer om samarbetet med andra länder.

– De kom tillbaka med insikten att vi står rätt bra rustade på våra svenska militärflygplatser.

En ökad internationell närvaro och potentiella Nato-inspektioner ligger i horisonten, vilket kan innebära ytterligare förändringar och anpassningar.

– Vi på ATS Visby har gjort egna analyser för hur Nato-medlemskapet kan påverka oss, men vi väntar med spänning på vad som kommer ske framöver.

Hur tror du att detta kommer påverka arbetet för er flygledare?

– Den ökade militära närvaron innebär en förändrad mental inställning. Det är inte alla som är bekväma med att sätta sig och vara ansvariga för vad som händer, utan att veta vad som ska hända i förväg. Det är en mental resa som vi behöver göra på flera tjänsteställen för att hantera Försvarsmaktens behov, fortsätter han.

Vad är det bästa med att jobba i Visbytornet?

– Kombinationen av alla dessa faktorer gör jobbet som flygledare här otroligt spännande, säger Daniel avslutande.