MSB och LFV samverkar kring drift och underhåll av samhällsviktiga kommunikationstjänster

Publicerad: 09 april 2025 08:06

Det säkerhetspolitiska läget och säkerhetsskyddslagstiftningen ställer krav på att staten har egen förmåga och kontroll över centrala funktioner i nätverk som är kritiska för att samhället ska fungera. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap möter kraven gällande kommunikationssystemet Rakel genom samverkan med Luftfartsverket.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Luftfartsverket (LFV) ingick under förra året en samverkansöverenskommelse. Avsikten med överenskommelsen är att säkerställa att staten har förmåga att utföra drift, underhåll, övervakning och användarstöd inom verksamhetsområdet samhällsviktiga kommunikationstjänster och kommunikationssystemet Rakel. Det handlar om sådana tjänster som polis, räddningstjänst, ambulans och andra samhällsviktiga verksamheter använder för sitt samband, informationsdelning och telematik.

- Samhällets strukturer och resurser måste nyttjas och balanseras för att ta till vara på marknadens innovationskraft och leveransförmåga samtidigt som krav på funktion, kontroll, säkerhet och ekonomi optimeras på ett sätt som säkerställer Sveriges centrala säkerhetsintressen på samma gång säger Ronny Harpe, verksamhetschef samhällsviktiga kommunikationstjänster, MSB.

I en tid av försämrat säkerhetspolitiskt läge, förändrade samhällsrisker och en snabb teknologisk utveckling krävs nya arbetsformer för att möta de nya utmaningarna.

- Myndighetssamverkan effektiviserar uppbyggnaden av totalförsvarsförmågan i centrala delar av systemen och skapar synergier och skalfördelar som gör våra verksamheter mer robusta säger Magnus Corell, överdirektör på LFV.

Samarbetet mellan MSB och LFV är i full gång och kunskapsöverföring från nuvarande leverantör Teracom är påbörjad med beprövade metoder som säkerställer den fortsatta driften av Rakel.

Mer om Rakel

Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning för aktörer med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och totalförsvar. Det har över 100 000 användare i mer än 700 organisationer – exempelvis myndigheter, regioner, elbolag och kommuner, i synnerhet kommunal räddningstjänst.

Läs mer om Rakel på MSBs webbplats.

Mer om myndighetssamverkan

Samverkan mellan myndigheter syftar till ökad nytta för enskilda samt en bättre användning av statens resurser.

Det kan innebära att myndigheterna samarbetar för att lösa ett problem, utveckla en ny tjänst eller förbättra en befintlig tjänst. Det kan också innebära att myndigheterna delar information, kunskap och resurser för att förbättra effektiviteten och kvaliteten på de tjänster som de tillhandahåller.

Myndighetssamverkan är ett ständigt aktuellt ämne som ofta diskuteras i samhällsdebatten och ses som en lösning på många problem, vare sig det gäller specifika grupper (ungdomar, nyanlända, patienter m.fl.) eller på systemnivå (hållbar utveckling, organiserad brottslighet m.fl.). Det finns många olika typer av samverkan och den kan vara allmänt eller specifikt reglerad.

MSB har under de senaste åren tecknat en rad överenskommelser om samverkan i situationer där samarbetet med andra myndigheter är av strategisk betydelse och/eller förväntas bli omfattande till nytta för berörda myndigheters uppdrag.